10.02.2005

Su sayacını tanıyalım

Kısaca, su sarfiyatını belirli toleranslar içinde ölçerek bir kadrana kaydeden ölçü aletine “su sayacı” denir.

DIŞ GÖRÜNÜM:
Sayaçlar, genellikle “Alt gövde” ve “Üst gövde” tabir edilen iki bölümden oluşur.

Alt gövde:
Su sayaçları tesisata alt gövdeden bağlanır ve dolayısıyla su buradan geçer. Alt gövde, içinden geçen bu suyun etkisi ile çalışan bir mekanizmaya sahiptir. Alt gövde üzerinde suyun akış istikameti bir ok ile belirtilmiştir.

Üst gövde:
İçinde, alt gövdedeki mekanizmanın hareketini hacim cinsinden kaydeden başka bir mekanizma bulunduran bölümdür. Genellikle alt gövdeye vidalanır. İçinde bulundurduğu kayıt yapan mekanizmaya “Yazıcı Mekanizma” denir. Yeni bir sayaçta yazıcı mekanizma rakamları sıfır değerini gösterir.

SAYACIN TESİSATA BAĞLANIŞI:
Sayacın tesisata, suyun alt gövde üzerinde belirtilen ok istikametinde geçmesini sağlayacak biçimde bağlanması şarttır. Zira üst gövdede bulunan yazıcı mekanizma ancak bu şekilde doğru yazar. Sayacın ters bağlanması halinde ise ters yazar. Yani, yazıcı mekanizma üzerinde bulunan rakamların tamamı birdenbire 9999 değerine yükselir ve eksilerek yazmaya başlar.
Bu durum, hatalı kullanım şartlarına girdiğinden, sayaç artık garanti kapsamı dışındadır. Sayacın tesisattan sökülerek üretici firmaya gönderilmesi ve nümeratörünün tekrar sıfırlanması gerekir.

Hiç yorum yok: